De vita älgarna

Foto: Tage Bäck, Arvika

De har beskrivits som spök- och sagoälgar, men de är högst ­verkliga. Vita älgar förekommer på några få platser i Sverige och framför allt Värmland där de har dokument­erats i mer än 100 år.
1914 sköts den första säkert bekräftade i Söpple, Stavnäs. På den tiden ansågs de vara albino, vilket betraktades som en missbildning, till följd av inavel och degeneration. Alla de vita fanns nämligen inom ett litet område och förmodades vara släkt.

Torsten Gardell, Koppom, skrev i ett nummer av Jägareförbundets tidskrift 1934 att ”dessa abnorma djur bör snarast bortskjutas”. Som kuriosa kan nämnas att Torsten Gardell, som var artisten och författaren Jonas Gardells farfar, sköt en vit älgtjur som finns uppstoppad hos Jägare­förbundet Värmland.

Leucism kallas fenomenet med de vita älgarna och det kan före­komma även hos andra ­arter, inklusive fåglar. Det innebär att djuret kan producera färgämnet melanin, men inte lagra det. Albinism innebär att pigmentet inte produceras alls.

Leucism är ärftlig och styrs förmodligen, precis som albinism, av en recessiv gen som kan bäras även av normalfärgade djur. Därför kan en vit älgko få bruna kalvar och en brun älgko få vita. För att det ska födas en vit kalv måste båda föräldradjuren bära på genen för leucism, oavsett vilken färg de själva har.

Man uppskattar att det finns mellan 50 och 100 vita älgar i Värmland, men antalöet minskar då det har skjutits en del vita älgar på senare år. Att de vita älgarna skjuts beror på att oika jaktlag resonerar på olika sätt. En del anser att de är bastarder som borde skjutas bort, andra anser att de ska behandlas som vilka älgar som helst, och ytterligare andra tycker att de ska sparas, inte minst för att de väcker uppmärksamhet.

Edas dåvarande kommunalråd, Hans Nilsson fångade för ett par år sedan den vita älgen Ferdinand på film som blev en enorm viral succé.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!