De vill samla Sverige kring pollineringen

– Det är hög tid att frågan om pollinering blir lika viktig som klimat, rent vatten och plastföroreningar, menar Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen, som startat nätverket Pollinera Sverige.

Efter att ha byggt upp plattformen Svenska Bin för att marknadsföra av de svenska biodlarna och deras honungsproducerande bin vill de nu sprida kunskap kring alla de vilda pollinatörerna i Sverige.
– Under maj slår allt ut i blom och det väcker starka känslor för naturen – det vill vi utnyttja till att få folk att engagera sig i kampen för biologisk mångfald, säger Anna Lind Lewin som är specialiserad på kommunikation kring mat och hållbarhet.

– Om vi kan skapa en miljö som gynnar de vilda bina så blir livet också bättre för våra honungsbin, säger Lotta Fabricius Kristiansen som är biodlare sedan 20 år.

Nätverket Pollinera Sverige har under året samlat experter, forskare och företrädare för olika organisationer och företag i workshops kring vad som behöver göras för att öka kunskapen om pollinatörerna. Framstående parker och trädgårdar som Sofiero slottsträdgård, Uppsala Linneanska trädgårdar, Trädgårdsföreningen i Göteborg och Katrinetorp Landeri utanför Malmö satsar under pollineringveckan på en rad aktiviteter. Naturskyddsföreningen uppmuntrar allmänheten att bygga vildbihotell och kampanjar för att Sverige ska bli världens bivänligaste land.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!