De 100 populäraste ljudböckerna sommaren 2018

Sommaren är tiden när flest svenskar senaste åren har hittat ljudboken och blivit lyssnare. Under 2017 noterade BookBeat en ökning i antalet lyssnade timmar med 66 procent under sommarmånaderna och räknar med en likartad ökning under sommaren 2018. För att ge en bild av vad svenskarna kommer strömma i sina hörlurar har BookBeat satt ihop en lista med de 100 populäraste ljudböckerna som lockat flest att börja lyssna under juni månad. Den populäraste skönlitterära boken i sommar är hittills Mari Jungstedts Ett mörker mitt ibland oss. Ljudboken Mikael Persbrandt: Så som jag minns det som är skriven av Carl-Johan Vallgren och uppläst av Persbrandt själv är sommarens populäraste inom biografi och fakta. I barnkategorin är det Carl-Johan Forssén Ehrlins Elefanten som så gärna vilja somna: en annorlunda godnattsaga som toppar listan. De olika delarna i J.K. Rowlings Harry Potter-serie lyckas plocka de sju översta placeringarna för ljudböcker upplästa på engelska. 

Månaderna juni, juli och augusti är den tid på året då flest svenskar börjar lyssna på ljudböcker. BookBeat, en av Sveriges ledande streamingtjänster för ljudböcker, noterade 2017 en ökning i antalet lyssnade timmar under de tre sommarmånaderna med 66 procent mot vårmånaderna mars, april och maj. Under sommaren 2018 förväntar sig BookBeat en likartad ökning och att svenskarna under perioden totalt ska lyssna på över fem miljoner timmar ljudböcker i tjänsten. 

– Sommaren är verkligen ljudböckernas högsäsong. Oavsett om du är ute och reser eller ägnar dig åt att fixa saker hemma passar det perfekt med en berättelse i hörlurarna för att koppla av. I år ser det ut som Mikael Persbrandts hyllade biografi och de nyaste delarna i exempelvis Mari Jungstedts och Sofie Sarenbrants spänningserier blir det svenskarna kommer att lyssna mest på, säger Niclas Sandin, VD på BookBeat

För att ge inspiration till vilken ljudbok man ska lyssna på i sommar följer här fyra listor med 25 stycken böcker kategoriserade efter rubrikerna skönlitteratur, biografi och fakta, barn samt uppläst på engelska. Det är de ljudböcker som flest användare börjat lyssna på under juni månad. Totalt 100 stycken ljudböcker.

Sommarens populäraste ljudböcker – Skönlitteratur
1. Ett mörker mitt ibland oss – Mari Jungstedt
2. Silfverbielke 9 Kejsaren – Dan Buthler och Dag Öhrlund
3. Syndabocken – Sofie Sarenbrant
4. I fel sällskap – Viveca Sten
5. Tre timmar – Anders Roslund
6. Sommar på den lilla ön i havet – Jenny Colgan
7. Socialgrupp noll – Christina Larsson
8. Vittne till mord – Nora Roberts
9. Falco – Mons Kallentoft och Anna Karolina
10. Se till mig som liten är – Dag Öhrlund
11. Silvervägen – Stina Jackson
12. I betraktarens öga – Susan Casserfelt
13. Bara du – Ninni Schulman
14. Kvinnan på bänken – Anna Jansson
15. Skärgårdsmorden – Lars Bill Lundholm
16. 5:e Moseboken – Christina Larsson
17. 1793 –  Niklas Natt och Dag
18. En helt vanlig familj – Mattias Edvardsson
19. Hon tackade gudarna – Jussi Adler-Olsen
20. En annan Alice – Liane Moriarty
21. Sweet lolita – Kicki Sehlstedt
22. När du vänder dig om – Pernilla Ericson
23. Midnattslinjen – Lee Child
24. Farliga vidder – Nora Roberts
25. Mellan himmel och hav – Anna Fredriksson

Listan avser de 25 skönlitterära ljudböcker som flest av BookBeats användare börjat lyssna på under juni 2018. För att lyfta upp nya titlar avser den endast titlar som släppts som ljudbok i BookBeats svenska tjänst under 2018.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!