Därför kan du inte sluta äta ost

ost
Visste du att ost är beroendeframkallande? Ost innehåller ett ämne som heter kasein och som utlöser hjärnans opiatreceptorer som är kopplade till missbruk. En ostbit gör dig både lugn och glad och därför är det svårt att låta bli att ta en bit till.

När vi hör ordet opiat så tänker vi kanske på morfin, kodein och missbruksdrogen heroin. Alla är de opiater som kommer från växten vallmo. Opiumvallmo har använts som smärtstillande medel i flera tusen år men också i berusande syfte. Opiater är starkt beroendeframkallande.

För den som har en missbruksproblematik runt mat kan ost utlösa hjärnans opiatreceptorer som är kopplade till kontroll av smärta, belöning och beroende.

Några forskare vid universitetet i Michigan, USA, hävdar att ost är lika beroendeframkallande som droger på grund av att ost innehåller ämnet kasein som utlöser hjärnans opiatreceptorer. Amerikanarna genomförde en studie som de namngav läkemedel inom matvärlden och utsedde pizza som världens mest beroendeframkallande maträtt på grund av att pizza innehåller mycket ost.

Kasein finns i alla mejeriprodukter och när de bryts ner i tarmen under själva matsmältningsprocessen frigörs en mängd opiater som kallas för kaseinmorfin. Flera studier har visat att kaseinmorfin påverkar opiatreceptorerna.

Mjölk innehåller en liten mängd kasein men vid tillverkningen av ost krävs många liter mjölk, därför är kicken man får av en bit ost större än av ett glas mjölk. Kasein är en form av protein och 80 procent av mjölkproteinerna består av kasein.

Svensken äter i snitt 18 kilo ost per år och det gör av vi ligger på tionde plats bland världens ost-ätande länder. Bäst i världen på att äta ost är grekerna som konsumerar 30 kilo ost per person och år.

Problemet är ännu större i smältost och förädlade livsmedel med fett och raffinerade kolhydrater som kan utlösa ett beroendeframkallande ätbeteende, menar de amerikanska forskarna.

Det betyder också att vissa personer kan vara extra känsliga för de belönande egenskaper dessa livsmedel innehar.

Forskningsresultaten kan bli betydelsefulla när det gäller näringsråd till personer med övervikt och missbruksproblematik. Det gäller både barn och vuxna. Man behöver helt enkelt lära sig vilka livsmedel som man inte ska äta och vilka som inte trigger beroendet.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!