Cyberkriminella flyttar verksamhet från Dark Web till appen Telegram

På The Dark Web råder febril och olaglig verksamhet, i allt från försäljning av illegala vapen, till narkotikahandel och försäljning av olika typer av cyberhot. Brottsbekämpande myndigheter i Europa och USA har dock lyckats stänga ner några av handelsplatserna, däribland Hansa Market och Alpha Bay. Verksamheten hittar dock snabbt nya sätt att undvika myndigheter. Check Points forskningsenhet har bland annat kunnat kartlägga hur cyberkriminella börjat använda meddelandeappen Telegram för att kunna fortsätta sin handel.

Telegram är ett krypterat direktmeddelandeprogram som introducerades 2013. På samma sätt som WhatsApp kan Telegramanvändare chatta med individer och grupper. Telegram är dock stolta över den höga säkerheten tjänster erbjuder. Som ett resultat har några av appens chattgrupper blivit ett användbart alternativ till hemliga forum på The Dark Web, där det bland annat handlas med falska identitetshandlingar och personupplysningar.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!