Cyberbrott hotar bankernas tillväxt

Många bolag inom bank- och finansbranschen oroas över en ökande cyberbrottslighet. Nio av tio bolag är till och med bekymrade över att cyberbrotten hotar tillväxten i den egna verksamheten. Det visar branschresultaten från PwC:s globala undersökning CEO Survey.

– Vi ser tyvärr allt fler indikationer på att cyberbrotten ökar inom bank- och finansbranschen. Det här handlar om viktiga samhällsfunktioner och om vi inte agerar så har vi ett framtida samhällsproblem med oöverblickbara konsekvenser framför oss, kommenterar Jakob Bundgaard, ansvarig Cyber Security, PwC Sverige.

 Undersökningen visar att så många som 89 procent oroas över att cyberbrott kan ge negativ påverkan på tillväxten i den egna verksamheten. Därmed placerar sig bank- och finanssektorn näst högst upp på oroslistan bland 19 kartlagda branscher.

 

– För att möta cyberhoten måste vi nu få till ett ökat gränsöverskridande samarbete mellan politik, näringsliv och offentliga verksamheter. Som enskild aktör finns det sedan konkreta åtgärder att genomföra som gedigen riskanalys, kompetensutveckling inom organisationen och sist men inte minst att lyfta cybersäkerhet till ledningsgrupper och styrelser, avslutar Jakob Bundgaard.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!