Boende vill ha fartdämpande åtgärder

I en skrivelse till Eda Kommun vill boende i Koppom uppmärksamma kommunen om att man vill ha om fartdämpande åtgärder på Ekvägen i Koppom

I skrivelsen skrivs
– Ekvägen i Koppom är en av de äldsta vägarna i tätorten. Den förbinder riksväg 177 med vägen mot gamla bruket och Hovsten, och är kantad av nyare och äldre villor med trädgårdar som är befolkade av många pensionärer och en del barnfamiljer. Även Statarvägen har sin in och utfart mot Ekvägen liksom Älvenäsgatan med sina äldreboende i andra änden.

Vidare skrivs
– Tyvärr upplever nu vi som bor här att åtgärder måste vidtas för att fa ner den hastighet som trafiken ofta kommer upp i idag. Vägen är nästan helt rak, vilket dessvärre uppmuntrar många att trampa lite extra på gasen. Det gäller både bilar, fyrhjulingar, lastbilar och traktorer.

Privata initiativ har tagits för att sätta upp skyltar med texten "Lekande barn!" både vid nedre infarten till Ekvägen samt vid backkrönet från andra hållet. Men till all olycka har någon slitit loss skylten vid backkrönet. Här finns små barn som lär sig cykla på trehjuling, skolbarn på väg till och från Hierneskolan, pensionärer som backar ut sina bilar från tomten, lokalbefolkning som promenerar och motionerar längs vägen och en livsfarlig utfart från Statarvägen direkt efter backkrönet med skymd sikt av  uthus på hörntomten.

Man vet idag att hastigheten är den helt avgörande faktorn för att begränsa riskerna att dödas eller skadas svårt i trafiken. Vid 50 km/tim är det nära 90 procents risk att dödas vid kollision mellan bil och oskyddad trafikant. Vid 30 km/tim sjunker risken till ca 10 procent. Vi önskar oss en hastighetsnedsättning och ett fartdämpande gupp. Även en trafikspegel vid utfarten från Statarvägen. Om ingenting görs kommer här att ske en tragisk och onödig olycka. Det vill ingen av oss se.

FN:s  barnkonvention, som Sverige har antagit, sätter barnens bästa i det främsta rummet. Trafikmiljön påverkar barn i allra högsta grad. Därför är det nödvändigt att kommunen utgår från barnkonventionen i planeringen av trafikmiljön.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!