Blocket summerar elektronikhandeln 2017

När Blocket summerar privathandeln 2017 inom elektronik kan man se att telefoner sålde snabbast följt av TV-apparater och projektorer. Sett till vad som trendar ökade sökningarna på ord typiska för det digitala hemmet såsom nas, router och server.

– Efterfrågan på teknik som boostar hemmets digitala möjligheter ökar. Det kan handla om att lagra och tillgängliggöra data såsom bilder, filmer och musik, eller koppla ihop olika streamingprodukter, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

De vanligaste sökorden i kategorin för elektronik är Apple, PlayStation 4 och Bose. Snabbast sålde telefoner, TV-apparater och projektorer varav hälften sålts inom ett dygn.

Enligt Blockets undersökning i samarbete med Kantar Sifo har närmare varannan svensk (44%) elektronik hemma som de inte använder. Lika många uppger att de någon gång har slängt elektronik trots att den var fullt användbar.

– Elektronik är det snabbast växande avfallet i Europa. Här gäller det som konsument att inte stuva undan el-prylar som inte längre används utan sälja det vidare så snabbt som möjligt. Väntar man för länge sjunker andrahandsvärdet i samma snabba takt som nya modeller släpps med bättre prestanda och teknik, säger Linnéa Aguero.

Circular Electronics Day instiftas
Idag, 24 januari, lanseras #CircularElectronicsDay – en dag vars syfte är att främja återbruket av elektronik. Det leds av IVL Svenska Miljöinstitutet som del av ett forskningsprojekt tillsammans med Blocket och andra branschaktörer. Genom hashtaggen ska tips och råd spridas om hållbar konsumtion av elektronik. Läs mer på www.facebook.com/circularelectronicsday2018

Mest sökta varumärken i Telefoner & Tillbehör på Blocket 2017:
1.Apple
2.Samsung
3.Sony
4.Huawei
5.Nokia

Mest sökt i Datorer & TV-spel på Blocket 2017:
1.Playstation 4
2.Macbook
3.iPad
4.iMac
5.Xbox One

Mest sökta varumärken i Ljud & Bild på Blocket 2017:
1.Bose
2.Nikon
3.Canon
4.Sonos
5.Bang Olufsen

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!