Bildelar stjäls för hundratals miljoner

bil-stold

När bilarna blir svårare att stjäla övergår tjuvarna till att ta dyrbara delar. En beräkning som försäkringsbolaget If gjort visar att det stjäls bildelar för 250-300 miljoner per år. Vanligast är airbags, paneler och dyra fälgar.
 
Genom förbättrade stöldskydd har moderna bilar blivit svårare att stjäla. Istället riktar tjuvarna in sig på att ta delar från bilarna. Dessa stölder blir ett allt större problem. Enligt en beräkning från If rör det sig om bildelsstölder för 250-300 miljoner kronor per år i Sverige.
 
Det typiska stöldscenariot är inte längre en ensam tjuv som stjäl enstaka bildelar som sedan säljs på nätet. Idag är det organiserade grupper som på uppdrag stjäl bildelarna och därefter skeppar de utomlands i containrar.
 
– Vi ser hur tjuvarna riktar in sig på dyra märken och de delar som ger bra betalt. Delarna säljs sedan på andrahandsmarknaden i framför allt Baltikum, säger Dan Falconer, motorspecialist vid försäkringsbolaget If.
 
Som bilägare är det svårt att skydda sig mot stölderna. Tjuvarna är ofta tekniskt kunniga och vet vad de ska ta. Förr kunde det handla om en bilstereo för någon tusenlapp. Idag är det xenon-ljus för 20 000 kronor.
 
För vissa bilmärken uppgår idag det totala värdet av stulna bildelar till mer än kostnaden för de bilar som stjäls.
 
– Stölderna kostar mycket och det landar till slut på försäkringen. Viktigt är att inte köpa delar med oklart ursprung. Den svarta marknaden får inte gynnas, säger Dan Falconer.
 
Topp fem bildelar som stjäls:
1.Airbags, inkl rattar
2.Instrumentpaneler (för att komma åt navigatorsystem o dyl)
3.Aluminiumfälgar
4.Lyktor, xenon-lampor
5.Backspeglar

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!