Beroende av alkohol, narkotika och tobak är vanligare i grupper med låg socioekonomisk position

Det finns betydande socioekonomiska skillnader i beroende, framförallt av cigaretter och narkotikaklassade preparat. Det framgår av en rapport som släpps idag och som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) tagit fram i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

– Det är första gången som socioekonomiska skillnader i beroende kartläggs i Sverige. Det visade sig att lågutbildade män hade mellan 1,6 (snus)till 5,3 (cigaretter) gånger så hög andel beroende än gruppen högutbildade och att beroende av alkohol och narkotika var 1,8 respektive 2,5 gånger högre, säger Mats Ramstedt som är forskningsansvarig på CAN och en av författarna till rapporten.

För kvinnor fanns inga utbildningsskillnader i alkoholberoende men däremot var narkotikaberoende 3,7 gånger högre bland lågutbildade och cigarettberoende 8,2 gånger högre i jämförelse med högutbildade.

När inkomst används som mått på socioekonomisk position framkommer inga signifikanta skillnader mellan hög- och låginkomsttagare för alkoholberoende och snusberoende. Däremot är narkotikaberoende och cigarettberoende betydligt vanligare bland låginkomsttagare. De 20 procent kvinnor som tjänar minst har t.ex. 7 gånger högre andel narkotikaberoende och motsvarande siffra för män är 5 gånger fler narkotikaberoende.

– De socioekonomiska skillnaderna i beroende är större för substanser som är mindre socialt accepterade i samhället dvs. för cigaretter och narkotika. Det tycks också vara mindre socioekonomiska skillnader i beroende än vad tidigare studier av substansrelaterad dödlighet har visat. Det tyder på att risken för allvarliga hälsoproblem vid ett beroende är högre för grupper med en låg socioekonomisk position, säger Mats Ramstedt.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!