Bedrägerier via nätet

Flera falska mejl har skickats till bankkunder där man uppmanats att klicka på en länk och ange sina personliga koder. Följ aldrig sådana instruktioner då det inte finns någon bank som kommunicerar på det sättet.

Några av Swedbanks kunder är de som senast drabbats av falska mejl. Swedbank har lagt ut en varning på sin webbsida där de bland annat skriver att varken Swedbank eller någon annan bank kommunicerar med sina kunder på det här sättet.

Vid den här typen av brott är det vanligt att man uppmanas att klicka på en länk där exempelvis en extra bokstav eller siffra lagts till i webbadressen. Den falska länken går till en sida som är identisk med den ursprungliga. Man tror att man är på den rätta webbadressen, men är helt i händerna på bedragare. Då man känner igen sig känner man sig trygg och är inte observant på samma sätt som vid till exempel okända länkar.

Tre tips för att undvika internetbedrägerier

  1. Var misstänksam mot avsändare du inte känner igen. Dubbelkontrollera vem som är avsändare innan du svarar och lämnar ut information.
  2. Använd automatisk uppdatering i datorns operativsystem för att alltid ha senaste programmen installerade. Då undviker du identifierade säkerhetshål i gamla program.
  3. Använd antivirusprogram och brandvägg och se till att de senaste uppdateringarna är installerade. 

Fler tips och råd om internetsäkerhet hittar du på PTS webbsida.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!