BBC-stjärnan Rachel Khoo med ny kokbok om det svenska köket

Den senaste internationella matdrottningen Rachel Khoo turnerar världen runt med boken Mitt lilla svenska kök – en läcker matresa genom det svenska matåret. Hon tolkar och förnyar husmansklassiker med ett ständigt fokus på svenska råvaror och svensk kultur.

Englands största foodie tar oss med kokboken Mitt lilla svenska kök till vårens första picknick på skärgårdsöns klippor genom höstens mysiga middagar till snöklädda vintermåltider. Mattraditioner med en tvist. Enkelheten är det som Rachel Khoo älskar högst med den svenska traditionella matkulturen. Inga krångliga exotiska kryddor utan det som göms i skafferiet hos de allra flesta av oss.

— Jag har inte för avsikt att skriva en utförlig guide till det svenska köket, det finns många böcker som fyller den funktionen med bravur. Jag ville sammanställa recept som har en personlig koppling till mitt liv i Sverige. Boken är min hyllning till årstidsväxlingarna. De är intensiva och korta, utom vintern, och ofta är det inte fyra skarpt avgränsade perioder utan ett nyckfullt pendlande mellan flera årstider. Det gör det ännu viktigare att ta vara på vartenda ögonblick och hylla det, säger Rachel Khoo.

Rachel Khoo slog igenom 2012 då hon gav ut boken Little Paris Kitchen som blev en internationell bästsäljare. Sedan dess har hon rest jorden runt med sina kokböcker och gjort egna TV-serier på bland annat BBC samt varit jurymedlem i diverse internationella matlagningsprogram.

Kärleken har fört henne till Sverige och kokboken är hennes hyllning till det nya hemlandet. Hennes lilla svenska kök innehåller mer än bara köttbullar, fika och kanelbullar. Under 2019 kommer också Mitt lilla svenska kök att översättas till japanska och i höst producerar BBC en tv-serie baserat på boken.

“Om det inte vattnas i munnen på dig vid tanken på köttbullar finns det många andra recept här i boken som passar alla årstider, sinnesstämningar och smakriktningar. Det svenska köket handlar först och främst om att man kan laga mat med få ingredienser, samtidigt som man äter välbalanserad, enkel kost som fungerar året om. Trots att många av recepten har hundra år på nacken känns det som ett verkligt modernt kök.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!