Bara var femte planerar att arbeta så länge som Pensionsmyndigheten föreslår

Pensionsmyndigheten har föreslagit att pensionsåldern anpassas till förväntad livslängd. Det innebär höjd pensionsålder för de flesta. Men bara en femtedel planerar idag att jobba så länge som Pensionsmyndigheten föreslår. Bland 50-åringarna planerar färre än var tionde att arbeta till den föreslagna riktåldern, 68 år. Det visar undersökningar som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank.

Pensionsmyndigheten har föreslagit  en höjning av riktåldern för pension, så att pensionsåldern anpassas till förväntad livslängd. Enligt förslaget från Pensionsmyndigheten ska de som är i 30-årsåldern idag arbeta tills de är 70 år. För de som är i 50-årsåldern höjs pensionsåldern till 68 år.

– Pensionssystemet är i grunden robust och stabilt, men svagheten är att pensionerna blir lägre i takt med att vi lever längre. Det är därför inte konstigt att pensionsmyndigheten föreslår högre pensionsålder. Men det finns flera vägar till högre pensioner. För hushållen är nog det bästa en kombination av flera olika åtgärder, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.

Färre än var tionde 50-åring planerar att jobba enligt den nya riktåldern
Av de som är 61 år eller äldre planerar drygt hälften (55 procent) att arbeta tills de fyller 65 år. Bland de som är runt 50 år planerar färre än var tionde att arbeta till den föreslagna riktåldern, 68 år.

– Att arbeta längre är ett sätt att höja pensionen. Men det är viktigt att komma ihåg att för att människor ska kunna arbeta längre krävs åtgärder på arbetsmarknaden. Mer pengar in i det allmänna pensionssystemet och i tjänstepensionen, ökad andel till premiepension och ett privat sparande är andra åtgärder som också skulle bidra till att människor kan få en högre pension, säger Arturo Arques.

Olika vägar till högre pension
Från början var det tänkt att det belopp som betalas in till allmän pension skulle motsvara 18,5 procent av inkomsten. I realiteten är det dock bara 17,21 procent som betalas in. Höjer man avsättningen till de 18,5 procent som det var tänkt, innebär det mer pengar in i det allmänna pensionssystemet – och med det högre pensioner Ett annat sätt att höja framtida pensioner är att sätta av mer pengar till tjänstepension samt att öka andelen som går in i premiepensionen, från dagens 2,5 procent till 5 procent.

– Många behöver också komplettera pensionen med ett eget sparande. För att öka incitamenten och stimulera till ett ökat privat sparande borde man överväga att återinföra ett skattesubventionerat pensionssparande. Det är också viktigt att sprida kunskap om att det gör skillnad över tid även om man bara kan spara en liten summa per månad, säger Arturo Arques.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!