Att förebygga svullna ögon

Eftersom det finns många saker som kan orsaka svullna ögon finns det också många olika former av förebyggande åtgärder. Undvik de vanligaste orsakerna så långt det går – t.ex. att dricka alkohol på kvällen eller äta mat som innehåller mycket salt eller protein. Du kan också förhindra svullna ögon genom att följa nedan tips:

•Se till att du får tillräckligt med sömn och försök att sova regelbundet. Sju timmars sömn är optimalt för de flesta.
•Se till att det inte är för varmt i sovrummet eftersom det kan irritera ögonen. Hur varmt man vill ha det i sovrummet är en smaksak, men en tumregel är att temperaturen bör ligga på någonstans mellan 16 och 20 grader.
•Eftersom dålig luft kan irritera ögonen bör alla rum vädras ordentligt regelbundet för att förhindra torra, irriterade och svullna ögon.
•Även uttorkning kan leda till torra och svullna ögon. Därför är det viktigt att dricka mycket vätska – upp till två liter vatten per dag är att rekommendera. Att äta mindre socker kan också bidra till att förhindra svullna ögon.
•Många allergier kan leda till svullna ögon och mörka ringar runt ögonen.
•Att äta mycket socker, dricka mycket alkohol och använda kosmetika som är parfymerad eller innehåller konserveringsmedel kan också irritera huden. Hos personer som lider av neurodermatit kan detta leda till svullna ögon. Om man lider av neurodermatit bör man därför se till att man följer en hälsosam livsstil och undviker skadliga hudvårdsprodukter.
•Om svullnaden orsakas av en ögoninfektion finns en rad olika förebyggande metoder beroende på typ av infektion.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!