Åsa Schwarz är tillbaka med thriller om det sårbara internet

Visste du att det finns sju personer i världen som har särskilda nycklar till internet? Och att en av dem är från Sverige?

Den verkligheten ligger till grund för Åsa Schwarz gastkramande thriller i äkta hackermiljö, De sju nycklarna . 

– Den här berättelsen har jag tänkt på i många år, ända sedan första gången nycklarna användes år 2010. Med dem som utgångspunkt är det lätt att visa hur sårbart samhället är i dag, säger Åsa Schwarz.

De sju nycklarna  handlar om Rebecka, en av sju internationella IT-profiler som bär nyckeln till internet. IT-profilerna träffas regelbundet i Washington för att uppdatera systemet som styr internettrafiken. Om de inte gör det kommer nätet att gå ner och alla moderna samhällen gå under.

– En hel del platser, system och människor har jag hämtat från verkligheten. Sedan har jag ändrat på dem en hel del för att passa berättelsen, berättar Åsa Schwarz.

När nyckelbärare efter nyckelbärare blir utsatta för attentat förstår Rebecka att hon måste gå under jorden. Med sina extrema hackerkunskaper gör Rebecka och hennes följeslagare allt för att lösa gåtan. Spåren pekar åt alla håll: kinesiska underrättelsetjänsten, nynazistiska organisationer och NSA.

En natt vaknar Rebecka – medan hennes barn sover i rummet intill – med en pistol mot huvudet. Någon väser ”The key” …

Åsa Schwarz böcker har hittills getts ut i 20 länder. Förutom att vara en framgångsrik författare jobbar Åsa som säkerhetskrönikör och IT-säkerhetskonsult på Knowit, därav temat för boken.

– Nästan allt är beroende av att internet fungerar, samtidigt som stora delar av samhället inte har någon beredskap om något allvarligt skulle hända, förklarar Åsa Schwarz.

Tidigare i år fick Åsa ett särskilt erkännande för sina kunskaper, då hon blev utnämnd till Årets säkerhetsprofil på den stora Säkerhetsgalan.

Åsa brinner för att experimentera i gränslandet mellan teknik och författande. Därför var hon också den första i Sverige som publicerade sina noveller i mobilen, samt gjorde världens första Facebook-thriller.

– En del av mitt intresse är att lära mig nya saker och göra research, den andra delen är att jag älskar att binda ihop alla trådar till en berättelse, säger Åsa Schwarz om sitt författarskap.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!