Alla pratar om spelbolagen men ingen pratar om blanco och sms-låneföretagen!

Alla pratar ofta om att spelbolagen borde ta mer ansvar och se över sin marknadsföring vilket såklart stämmer. Men en bolagsgenre som glömts bort ordentligt i diskussionerna är företagen som sysslar med blanco och smslån. En utrededningsgrupp på Spelfriheten har i 2 månaders tid kunnat kartlägga via intervjuer med spelmissbrukare hur lånekarusellen har startats med ett litet lån och sedan eskalerat snabbt till katastrofala nivåer.  

– Det börjar som vanligt med att spelaren vinner sin första större vinst, och spelandet eskalerar. Övertygelsen att vinsterna kommer igen bara spelet fortsätter är självklara och därför blir lånandet av pengar lätt maniskt i takt med att förlusterna ökar. Många som vi pratat med i denna utredning har cirka 5 blancolån på mellan 50 – 300 000 SEK och sedan utöver det cirka 10 smslån på mellan 3000 – 50 000 SEK. Flera personer som varit med i utredningen har redan flera betalningsanmärkningar och gör UC förfrågningar lika ofta som en normalsvensson dricker vatten, hur detta är möjligt hoppas jag att journalister kan undersöka närmre säger Adam Kirstein Reuterswärd marknadschef på Spelfriheten.

Hela utredningen bygger på 50 tillfrågade spelmissbrukare, där snittlånbilden hamnade på 3 blancolån och 8 smslån på ett genomsnittligt lånvärde om cirka 500 000 SEK.

Självklart blir vi oroliga över den här utvecklingen, allting är så digitalt och lättillgängligt med Mobilt Bank ID. Det känns som att spelbolagen och långivarna är för nära varandra. Spelbolagen använder citat som   “Ingen registrering börja spela direkt”, “Pengarna på kontot på 5 minuter”, “Igår delades det ut 5 miljoner kronor” och lånföretagen använder ” SMS-lån på 2 minuter”, “Snabba pengar utan UC”, “Pengarna på kontot inom 15 minuter” Det är klart att det triggar en redan kidnappad hjärna att låna ännu.

Spelfriheten är tydliga med att alla spelmissbrukare själva är ansvariga för vad dem gjort, men självklart behövs det ställas betydligt högre krav på kasino och lånebolagen. 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!