Alla hjärtans dag – kärlek bra för din ekonomi

Den som bor ensam har högre månadskostnader än den som bor ihop med någon och delar på kostnaderna. Men det är viktigt att ha koll på kostnaderna och att tidigt våga prata om hur man vill lägga upp ekonomin i förhållandet. Här hittar du de bästa tipsen.

Kopplingen till kärlek den 14 februari sägs ha uppkommit under medeltiden och en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop till nästa Alla hjärtans dag – eller till och med att flytta ihop och bilda familj med.

Kärleken är inte bara bra för hjärtat, den är bra för plånboken också.

– Bor man ensam står man själv för hyror, abonnemang, prenumerationer och annat medan samboende kan dela på kostnaderna, säger Arne Ohlson, ansvarig privatmarknad Bank på Länsförsäkringar.

 

Här kommer några tips på hur man kan tänka och resonera kring ekonomin;
•Om någon av er flyttar till den andres hyresrätt. Ni delar på hyran. Du bör informera hyresvärden om ni flyttar ihop i din eller din partners bostad.
•Om någon av er flyttar till den andres bostadsrätt. Amorteringen är en avbetalning på ett lån, därför ska den som flyttar in kanske inte betala hälften av amorteringen om hen inte också äger lägenheten. Vad gäller räntekostnaden så bör den större delen täckas av den som äger bostaden. Om bostadsrätten som har 0 kronor i avgift, kan den som flyttar in bidra till boendet genom att betala hälften av vad en motsvarande hyresrätt i samma område skulle kosta.

En av de vanligaste frågorna när man flyttar ihop är nog hur man ska lägga upp den gemensamma ekonomin. Hur mycket ska var och en bidra med och hur mycket ska var och en ha för egen del?

Alldeles för många relationer har spruckit när kärleken effektivt trängt bort det nödvändiga samtalet om pengar, menar Arne Ohlson:

– Det är snarare regel än undantag att två personer i en parrelation har olika ekonomiska förutsättningar. Det kan handla om olika stora ekonomiska tillgångar, olika mycket i inkomst och skilda kostnader. Därför är plånboksfrågorna viktiga att våga prata om i ett förhållande.
•Gör en sambobudget. Det finns flera alternativ.

Dela lika på alla utgifter – startfasen. Ingen insyn i partnerns ekonomi krävs egentligen, bara att det finns tillräckligt för att täcka hälften av utgifterna. Men över tiden kan det skapa en grund för en icke jämställd ekonomi. Om hushållsutgifterna är 15 000 kronor. Du tjänar 20 000 kronor efter skatt och din partner 10 000 kronor efter skatt. Delas hushållsutgifterna lika får du kvar 12 500 kronor och din partner 2 500 kronor.

Var och en bidrar efter sin förmåga – man börjar ge varandra insyn och tar hänsyn till ekonomisk jämställdhet i relationen. Om du får ut 20 000 kronor i månaden och din partner får ut 10 000 kronor i månaden och era gemensamma hushållsutgifter är 15 000 kronor. Er totala inkomst är 30 000 kronor. Det betyder att du står för 67 procent av inkomsten och din partner för 33 procent. Då betalar ni 10 000 respektive 5 000 kronor av hushållskostnaderna.  Då får du 10 000 och din partner 5 000 kronor över.

Lika mycket kvar att leva på – man har full insyn och är överens om att det är rättvist att båda parter har lika stor ekonomisk flexibilitet och möjlighet i relationen. Om du får ut 20 000 kronor och din partner 10 000 kronor efter skatt och ni har gemensamma utgifter på 15 000 kronor så ska du betala 12 500 kronor och din partner 2 500 kronor av hushållskostnaderna. På så sätt har ni 7 500 kronor var att spendera.

•Teckna hemförsäkring som gäller för båda. Se till att båda täcks av en hemförsäkring.
•Gör en flyttanmälan till Skatteverket. Ni ska båda vara folkbokförda där ni bor. Kom ihåg att också spärra möjligheten för någon annan att ändra din adress. På så sätt försvårar du en id-stöld.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!