Alla hjärtans dag – en populär högtid

Nästan varannan svensk planerar att uppmärksamma Alla hjärtans dag på onsdag. Vanligast är att köpa en present till sin partner. För vissa delar av handeln är högtiden viktig och Svensk Handels rapport visar att försäljningen av exempelvis blommor och choklad får ett rejält uppsving.

Bland dagligvaruhandlarna svarar fyra av tio (38 %) att Alla hjärtans dag är viktig för försäljningen. Motsvarande siffra för handeln som helhet är 20 procent. Det tre vanligaste sätten att uppmärksamma högtiden är att köpa en present till sin partner, laga en extra fin middag hemma eller att gå på restaurang.

”Svenska folket uppskattar Alla hjärtans dag och möjligheten att visa uppskattning till de vi tycker om. Även om högtiden inte är avgörande för handeln i stort får vissa delbranscher en rejäl försäljningsskjuts”, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Tre av fyra planerar att lägga mer än 100 kronor på att uppmärksamma Alla hjärtans dag. Majoriteten handlar för mellan 100-500 kronor. Män är något mer benägna än kvinnor att köpa en present till sin partner. Svensk Handels undersökning visar också att en allt större andel köper presenter till någon annan än sin partner.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!