Alla femåringar får gratis bok om rörelseglädje under 2019

2017 tog Generation Pep och Bonnier Carlsen tillsammans med författaren Josefine Sundström och illustratören Emma Göthner fram barnboken ”SagaSagor: Fiffiga Kroppen och finurliga knoppen” och nu görs boken tillgänglig för alla femåringar i hela Sverige genom barnavårdscentralerna (BVC).

Målet med boken är att förmedla vikten av, och väcka lust till, fysisk aktivitet för hela familjen. Genom stöd från Gålöstiftelsen och Jacob Wallenbergs Stiftelse kommer cirka 120 000 böcker delas ut kostnadsfritt på BVC:s femårskontroller i hela landet under 2019.

Boken finns tillgänglig på flera olika språk för att så många barn som möjligt ska kunna läsa boken tillsammans med sina föräldrar. Generation Pep har även tagit fram ett inspirationsmaterial för hur BVC, familjen och andra vuxna kan använda sig av boken.

– Vi på Generation Pep vill ge alla barn möjlighet till ett aktivt och hälsosamt liv och vi hoppas att boken nu kommer inspirera många femåringar och deras familjer runt om i landet till lekfull rörelseglädje. Jag kan själv se effekten boken haft på min fyraåriga dotter som nu spontant vill röra på sig för att väcka rörelsekompisarna efter att hon suttit stilla för länge, säger Carolina Klüft på Generation Pep.

Idag sitter fyraåringar stilla nästan hälften av sin vakna tid och endast var åttonde trettonåring rör på sig tillräckligt mycket varje dag. För att inspirera de allra yngsta till rörelseglädje tillsammans med sina föräldrar skapades boken ”SagaSagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen”. Intresset för boken har varit stort, både bland småbarnsfamiljer och vuxna som arbetar med barn. Boken är full av fakta och kunskap om kroppen och knoppen och har konkreta rörelsetips fulla av lek och bus.

– Alla barn har rätt till rörelse och en god grund till god hälsa. Jag hoppas att det ska bli lika självklart som tandborstning och godnattsaga på kvällen. Det känns fint att vår bok Sagasagor får vara med och peppa barn och deras vuxna, säger Josefine Sundström.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!