Alkohol vanligaste drogen vid våldtäkt på krogen

Foto: DPA / TT Nyhetsbyraån

Alkohol, och inte narkotika, är vanligaste drogen vid våldtäkt på krogen. Det visar en ny studie som Ottar tagit del av.

Personer som fått blackout vid sexuella övergrepp på krogen tror ofta att de fått drinken spetsad med narkotika. Men en ny studie visar att det är alkohol som är den vanligaste »våldtäktsdrogen«.

– Slutsatsen i vår undersökning är att det finns en stor »våldtäktsdrog«. Och det är alkohol. Många patienter som kommer till vår mottagning berättar att de inte minns något alls från våldtäkten och därför tror de att de har blivit drogade med narkotiska preparat. Men när man nått en viss alkoholkoncentration i blodet kan det också ge stora minnesluckor, säger Anna Möller som är medicinskt ansvarig på Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset, där studien just nu pågår.

Och det är i de situationerna gärningsmän passar på.

– Vi misstänker att så kallat »opportunistiska våldtäkter» är vanliga. Det betyder att det inte behöver vara gärningsmannen som drogat offret, utan tagit tillfället i akt och utfört övergreppet när offret redan är starkt påverkat av alkohol, säger Anna Möller.

Resultaten som nu presenteras är preliminära. Studien beräknas vara färdig i höst.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!