Ålderssynthet skapar otrygghet på vägarna

Vädret och mörkret under vinterhalvåret kan vara en utmaning för vem som helst i trafiken, med snöblandat regn och molnighet som skymmer sikt, men framför allt bilister över 40 år märker en markant skillnad när rusket kommer.

Detta beror på ålderssynthet, med suddigt seende, sämre reaktionsförmåga och dåligt fokus som några symtom. Många kan nog känna igen sig i att synen blir lite sämre med åren men naturligtvis är det skillnad på att behöva sitta närmare tv:n eller skaffa läsglasögon och att vara en fara för sig själv och andra ute i trafiken. Problem med att skifta fokus kan till exempel vara till besvär när föraren ska kolla i sidospegeln, trafikljusen och sen tillbaka på vägen igen.

Ålderssynthet drabbar de flesta över 40 men det är få som gör något åt det. Detta beror förmodligen på att så få vet om att det går att justera synfelet enkelt med glasögon och linser hos optikern.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!