93 procent renoverar hemmet i sommar

Nio av tio kommer att sysselsätta sig med att snygga till hem och trädgård i sommar. Det visar en ny undersökning av hemmafixarnas bygg- och semestervanor från Hornbach. Där går också att se vilka de populäraste bygg-, renoverings- och trädgårdsprojekten är, samt hur mycket tid och pengar svenskarna egentligen lägger på renovering under sommarmånaderna.

Sommarens ljuva dagar är här med en efterlängtad semester för många, men att bara ligga på latsidan är ingenting för den händige svensken. I en ny undersökning utförd av bygg- och trädgårdsmarknaden Hornbach svarar hela 93 procent av de tillfrågade att de kommer att genomföra någon form av bygg-, renoverings- eller trädgårdsprojekt i sommar. Bara fyra procent svarar nej och tre procent säger att de inte kommer att göra någonting själva men att de kommer att anlita hjälp.

Precis som tidigare år då Hornbach undersökt hemmafixarnas sommarplaner går det tydligt att se vilket det populäraste projektet är – men i år petas tidigare års favoriter i form av målning och tapetsering ned från första platsen. Sommaren 2017 är det nämligen en majoritet på 42 procent som väljer att bygga en uteplats eller altan. Näst vanligast är att tapetsera eller måla inomhus enligt 32 procent och därefter kommer måla eller byta husfasad som 25 procent kommer att ägna sommardagarna åt.

Att så många som 96 procent väljer att lägga tid och pengar på projekt i hem och trädgård, antingen genom att göra arbetet själv eller att anlita hjälp, har en rad olika anledningar. I undersökningen svarar en majoritet att deras största motivation till att ta tag i projekten är underhålls- och renoveringsbehov (41 procent). Men den näst vanligaste anledningen är helt enkelt för att det är roligt, enligt 28 procent. Det finns dock risken att projekten inte blir slutförda. De största hoten är att pengarna tar slut (37 procent), tidsbrist på grund av projektets omfattning (25 procent) samt dåligt väder (21 procent).

– Det är alltid lika inspirerande att få ta del av hemmafixarnas sommarprojekt där vår personal ofta får agera bollplank och ge experthjälp. Enligt undersökningen beräknar 47 procent att de kommer att lägga 20-50 procent av sin ledighet på sommarens projekt, men det är dessutom 38 procent som beräknas lägga mer än hälften av sin lediga tid. När så många investerar så mycket tid är det såklart jätteviktigt med såväl rätt material som rätt rådgivning, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach.

Det är inte bara tid som investeras i sommarplanerna, utan även pengar. En majoritet på 21 procent beräknar att de kommer att lägga mellan 20 000 och 50 000 kronor på sommarens projekt, medan 19 procent beräknar att de kommer att lägga mer än så.