8 tips för ett lyckat renoveringsprojekt – Så här löser du de vanligaste renoveringsmisstagen

Ett nytt år är här – och med det kommer önskemål om förändring och kanske även renoveringsplaner. En färsk undersökning från Hornbach visar att 77 procent planerar att utföra bygg-, renoverings- eller trädgårdsprojekt under 2018. Det finns dock en del svårare projekt där hemmafixarna visat sig ha utmaningar, oavsett hur rutinerade de är. Hornbach listar de vanligaste renoveringsmisstagen och hur man kommer runt dem.

Att göra en nystart vid årsskiftet är inte ovanligt när det gäller träning, kost eller rökning – men även de svenska hemmen involveras i löften och planer om förändringar. I en undersökning från bygg- och trädgårdsmarknaden Hornbach svarar så många som 77 procent att de planerar att genomföra något bygg-, renoverings- eller trädgårdsprojekt under 2018.

Det vanligaste projektet är att tapetsera eller måla inomhus, vilket 53 procent svarar att de tänker göra under året. 25 procent kommer även att bygga och måla staket medan 23 procent väljer att lägga sin tid på att anlägga en gräsmatta eller grönsaksland.

Det finns dock ett antal olika typer av renoveringsprojekt som är lite knivigare än andra. I undersökningen visar det sig att 34 procent tycker att det allra svåraste projektet i hemmet är att renovera badrum. Många har även problem med saker som att lägga om tak (11 procent), isolering och dränering (8 procent) samt att renovera kök (7 procent).

Oavsett hur rutinerade de svenska hemmafixarna är finns några vanliga fällor som många riskerar att falla i. Det vanligaste misstaget hemmafixarna gör när det gäller renoveringsprojekt är att vara tidsoptimist, det svarar 49 procent av deltagarna i undersökningen. Att ha för lite kunskap om sitt projekt är även vanligt (17 procent) och att räkna fel på kostnaderna för projektet (12 procent).

– Oavsett hur många renoveringsprojekt du gjort tidigare är det lätt hänt att tidsplanen spricker. Det är därför en god idé att fråga hantverkare och personal i byggvaruhusen hur lång tid de beräknar att varje del i projektet tar. Då kan du utefter dessa riktlinjer göra upp en tidsplan. Och blir det ändå svårt att hålla den finns det alltid hjälp att få. Tveka inte att kontakta personalen på de olika avdelningarna, vår hantverkarservice eller besök de bad- och kökscentrum som flera av våra varuhus har, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach.

8 tips: så lyckas du med byggprojektet

* Dokumentera arbetet under renoveringsprocessen. Detta kan vara bra i försäkringssyfte men även för att se till att arbetet blir bra gjort (visa bilderna för någon kunnig) och att hålla motivationen uppe.

* Följ reglerna. Badrum är lite speciella att renovera och det finns viktiga regler som ska följas. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört och det betyder att branschreglerna följts. Var därför noga med de delar du anlitar hjälp med att entreprenörerna är certifierade.

* Kartlägg projektet. Skriv en lista med alla delar av projektet och bestäm sedan vem som ska göra vad och när det ska vara klart.

* Beräkna rätt mängd. På grund av spill, skarvar och liknande bör du alltid räkna med minst 10 procent mer material än du först tänkt. Det finns olika gratisverktyg för beräkningarna tillgängliga på nätet, samt god hjälp att få av personalen på byggvaruhusen.

* Strunta inte i småutgifterna! Ett eluttag eller bara en förpackning skruvar kanske inte kostar så mycket, men när plötsligt flera rum ska fyllas kan det kosta mer än du planerat. Kolla upp och jämför de olika byggvaruhusens priser, även på de små sakerna.

* Hyr verktyg eller låna av någon bekant. För att få ner kostnaderna kan det vara en god idé att inte köpa alla verktyg som renoveringen kräver. Hornbach har till exempel en service med maskinuthyrning där det finns utrustning att hyra för såväl hemmafixare som proffs.

* Lägg ut arbete. Vissa saker, som el och VVS, måste man ta hjälp av en hantverkare med. Det kan även vara en god idé att ta hjälp med andra delar av projektet som man är osäker på, istället för att slösa tid på envisa försök som slutar med att man till sist måste anlita en hantverkare i alla fall.

* Förvandla med färg! Är pengarna slut innan hemmet känns färdigrenoverat? Om det fortfarande behövs lite uppfräschning och förnyelse kan färg göra underverk. Måla om väggar eller tak, använd sprayfärg till trista möbler eller inredningsprylar, eller varför inte måla om en sliten trappa eller trägolv.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!