8 av 10 känner inte igen sjukdomen hyperhidros

Många svenskar lider av hyperhidros. De allra flesta känner inte igen sjukdomen och går ovetandes omkring med det.

En undersökning från Svettkliniken Stockholm visar att 8 av 10 inte vet att man kan behandla överdriven svettning. Totalt har 1500 svenskar medverkat i panelen som spridits via Email och sms.

– Det är oroväckande siffror med tanke på att sjukdomen i sig är så vanlig, de allra flesta lider utan att söka hjälp. Många skäms oftast och vågar därför inte söka läkarhjälp säger Dr Peter Svamo, specialist på sjukdomen.

I Sverige får bara ett fåtal patienter behandling mot överdriven svettning, de allra flesta nekas vård av landstingen och tvingas därför besöka privata kliniker. Vissa patienter får till och med åka utanför Sveriges gränser för att få hjälp.

– Det är ett tyst handikapp som bör uppmärksammas, det ligger ca 2700 stycken ärenden kring ersättning hos kammarrätten. Vår interna undersökning visar att det ligger en stark okunskap bakom avslutar Läkaren Peter Svamo

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!