6 av 10 oroliga för sin ekonomi om de blir sjuka

Sex av tio medlemmar i IF Metall är oroliga att de inte skulle klara sin ekonomi vid en längre tids sjukdom. Fyra av tio medlemmar har det senaste året varit rädda att de ska skada sig på jobbet. Och en av tio har någon gång tackat nej till ett jobberbjudande för att välfärdstjänsterna inte har kunnat leva upp till behoven. Det visar en färsk undersökning som IF Metall gjort bland medlemmarna.

– Industrin och välfärden hänger ihop och behöver varandra. Sveriges industriarbetare är lika beroende av en aktiv välfärdspolitik som en offensiv industripolitik. Det är vårt budskap till alla politiker oavsett partifärg – och det vill vi att valrörelsen ska handla om, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Tillsammans lägger välfärden och industrin grunden för Sveriges välstånd och konkurrenskraft. Utifrån denna insikt har IF Metall formulerat kraven i valrörelsen 2018.
•Vi ska ha rätt att vara sjuka tills vi blir friska
•Ingen ska behöva dö av jobbet
•Tryggheten i och mellan jobben måste öka

Det kan tyckas som helt självklara krav. Men en ny undersökning bland IF Metalls medlemmar, som genomförts av Novus med drygt 5500 svarande, visar att det är långt kvar. Ur resultatet:
•Sex av tio medlemmar i IF Metall är oroliga att de inte skulle klara sin ekonomi vid en längre tids sjukdom.
•Fyra av tio medlemmar i IF Metall har det senaste året varit rädda att de ska skada sig på jobbet. Särskilt unga.
•Mer än varannan medlem i IF Metall tror att det skulle vara svårt att hitta ett likvärdigt jobb på ett annat företag, om de förlorade jobbet. Särskilt kvinnor och äldre.
•Vår medlemsundersökning visar även att en av tio, främst småbarnsföräldrar, någon gång har tackat nej till ett jobberbjudande för att välfärdstjänsterna inte har kunnat leva upp till behoven.

– Högerns skattesänkarpolitik är helt fel väg för Sverige. Men en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering efter valet 2018 har också stora utmaningar framför sig: Att återupprätta förtroendet för sjukförsäkringen är en av de viktigaste, tillsammans med kraftfulla satsningar på kompetensutveckling, både i och mellan jobb. Och satsningarna på mer personal och högre kvalitet i barnomsorgen och äldreomsorgen måste fortsätta för att industriarbetarna på bästa sätt ska kunna bidra till Sveriges välstånd, säger Marie Nilsson.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!