5 Riktlinjerna för att välja leksaker för småbarn

Småbarn är små utforskare som lär sig genom att göra. Lek ger ditt barn en bra möjlighet att utveckla och öva nya färdigheter i sin egen takt genom att följa sina unika intressen. De leksaker som ditt barn har kan forma sin utveckling på viktiga sätt.

Det finns ett stort utbud av leksaker som har utvecklats för småbarnsmarknaden. Hur väljer du vilket som passar ditt barn? Hur kan du berätta vilka av de som är hög kvalitet? Vilket kommer att engagera ditt barns intresse för mer än några dagar eller veckor? Nedan följer några idéer för att välja leksaker som kommer att växa med ditt barn, utmana henne och vårda sin övergripande utveckling (hennes tänkande, fysiska, språkliga och sociala känslomässiga färdigheter).

Välj leksaker som kan användas på olika sätt.

Småbarn älskar att ta ifrån varandra, sätta ihop, dra ut, sätta in, lägga till och bygga upp. Välj leksaker som är ”öppna” i den meningen att ditt barn kan spela många olika spel med dem. Till exempel kan träblock eller grova plastlåsande block användas för att skapa en väg, en zoo, en bro eller ett rymdskepp. Leksaker som detta gnista ditt barns fantasi och hjälpa honom att utveckla problemlösande och logiska tänkande färdigheter.Exempel: Block,blockeringsblock, krossar eller koppar och leksaker för sand och vatten

Välj leksaker som uppmuntrar till prospektering och problemlösning.

Spel ger barnen chansen att träna nya färdigheter om och om igen. Leksaker som ger barnen en chans att räkna ut någonting ut på egen hand – eller med lite coachning – bygga sina logiska tänkande färdigheter och hjälpa dem att bli uthålliga problemlösare. De bidrar också till att barn utvecklar rumsliga relationer (förstå hur sakerna passar ihop), hand-öga-koordinering och bra motoriska färdigheter (med de små musklerna i händer och fingrar).

Exempel: Pussel, form-sorterare, kvarter, häckar eller koppar, konstmaterial som lera, färg eller kritor.

Leta efter leksaker som gnider ditt barns fantasi.

Under ditt barns tredje år tar hans kreativitet verkligen av sig eftersom han nu kan ta rollen som någon annan (som en kung) och föreställa sig att något (som ett block) faktiskt är något annat (som en bit tårta) . Leta efter leksaker som ditt barn kan använda när han utvecklar och utspelar sig historier.Exempel: Klädkläder, block, leksaksmat och plastplattor, actionfigurer, stoppade djur och dockor, tåg och lastbilar, småbarnsvänliga dockor, leksaksverktyg och ”verkliga” tillbehör som ett pappersrör ”eld slang ”för din lilla brandman.

Sök efter leksaker som uppmuntrar ditt barn att vara aktiv.

Småbarn gör alla slags fysiska knep eftersom de är starkare och mer självsäkra med sina kroppar. Ditt jobb är att vara en uppskattande publik för din lilla nyaste lekplats prestation! Leta efter leksaker som hjälper ditt barn att öva nuvarande fysiska färdigheter och utveckla nya.

Exempel: Bollar av olika former och storlekar, trehjulingar eller trehjuliga skotrar (med lämpligt skyddsutrustningar), plastbollssatser, korgkorg i barnstorlek, dragleksaker (t.ex. leksaker som ditt barn kan dra på en sträng), vagn att fylla och dra, trädgårdsredskap att gräva och raka med, flyttbara lådor (öppna i båda ändarna) för att göra tunnlar att krypa igenom.

Leta efter leksaker som vårdas generationsspel.

Medan vuxna och barn kan spela nästan vad som helst tillsammans, finns det några leksaker som är utformade för deltagande i vuxna. När ditt barn närmar sig 3 år och äldre börjar tidiga brädspel – som innebär att man använder ett minne eller enkla brädspel som inte kräver läsning. Överväg att starta en ”familjens spelkväll” när alla spelar tillsammans. Brädspel stimulerar räkning, matchning och minneskunskaper, samt lyssningsförmåga och självkontroll (som barn lär sig följa reglerna). De uppmuntrar också språk- och relationskompetens. En annan viktig fördel är att lära barn att vara nådiga vinnare och hur man klarar av att förlora

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!