384 rapporterade fall av människohandel 2018

Under förra året upptäckte Migrationsverket 384 fall av misstänkt människohandel. – Människohandel är ett grymt utnyttjande av utsatta människor. Varje gång vi upptäcker ett misstänkt fall ökar chansen att en drabbad person kan få upprättelse, säger Lisa Hultin Knutas, Migrationsverkets centrala samordnare i arbetet mot människohandel.

Den långsiktiga trenden är att Migrationsverket upptäcker allt fler fall av misstänkt människohandel. I fjol blev det dock en marginell minskning, från 444 upptäcka fall 2017 till 384 i fjol.

Lisa Hultin Knutas poängterar att kompetensen på myndigheten att upptäcka misstänkta fall av människohandel ökat stadigt de senaste åren.

– Vi har kunnat genomföra stora kompetensutvecklande insatser, som vi med säkerhet sett har lett till att vi upptäckt fler misstänkta fall sett över tid. Den utvecklingen har varit glädjande, säger hon.

Flera förklaringsmöjligheter

Exakt vad nedgången 2018 beror på är enligt henne inte möjligt att fastställa. Det finns många tänkbara förklaringar.

– Det kan vara att ärendesammansättningen i fjol ändrades, när det gäller från vilka länder de sökande kommer. En annan tänkbar förklaring är att Migrationsverkets omställning i fjol ledde till att färre medarbetare kunde utbildas i frågor om människohandel, eller lägga lika mycket tid på att leta efter indikationer, säger hon.

Ytterligare en förklaring är att det i fjol upptäcktes betydligt färre fall där den utsatta personen är medborgare i Afghanistan. Det har sin förklaring i att antalet utredningar av afghanska asylärenden minskat kraftigt under 2018.

– Många av de ensamkommande som sökte asyl i Sverige 2015 utreddes fortfarande 2017. Indikationerna på människohandel kan vi upptäcka under hela utredningstiden. Under 2018 har antalet öppna afghanska ärenden stadigt minskat, vilket leder till att vi upptäcker färre misstänkta fall därifrån, säger Lisa Hultin Knutas.

De senaste åren har Migrationsverket rapporterat enstaka fall som involverar betydligt fler personer än en enda individ. Det betyder att ett upptäckt misstänkt fall växer till många fler anmälningar. I fjol blev det extra tydligt när det bakom flera fall misstänks finnas många fler utnyttjade människor.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!