1848 – Nationalismen föds i ett brinnande Europa

1848 är ett märkesår i Europeisk historia, ett år som idag kan upplevas som särskilt aktuellt. Just detta årtal utbröt uppror och en rad andra protester mot den förhärskande ordningen. Ofta var det den nationella frågan som låg bakom: olika nationaliteter krävde nationell frihet från de mäktiga imperier som man tillhörde. Eller också ville man samla en splittrad folkgrupp i en egen stat. Därtill kom kraven på politisk frihet. Dessa frihetsrörelser påverkade de flesta av Europas länder.

Händelserna 1848 är mindre kända än årtalen 1789 eller 1917. Ändå föddes mycket av den moderna nationalismen just 1848, någon som har återverkningar också i dagens Europa. Ursprungligen förknippades nationalismen med liberalism, demokrati och solidaritet mellan folken. En hel del gemensamt tankegods fanns med franska revolutionen 1789. I dag står nationalismen paradoxalt nog för en påtaglig högerrörelse med populistiska inslag.

Författarna har genom att använda tidningar och tidskrifter från 1848, utöver sedvanligt källmaterial, skrivit en ovanligt levande och bred berättelse över ett Europeiskt märkesår. Boken är rikt illustrerad. Historieprofessor Torbjörn Nilsson har skrivit bokens företal.

Jan-Gunnar Rosenblad är fil.dr i statsvetenskap, Gundel Söderholm fil.dr i litteraturvetenskap. De har båda arbetat som bibliotekarier vid Stockholms universitet. De har tidigare utgivit den uppmärksammade boken ”Boerna”, en faktaskildring om dessa invandrare till södra Afrika.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!