15 år och bortgift!

Den 12 oktober släpptes Margaretha Nystrands självbiografiska samhällsskildring i ett helt nytt format. Whip Media har paketerat om originalutgåvan av ”Sviken” (Pyret Förlag, 2015) och ger ut den som pocket med titeln ”Barnbruden”.

Recensionerna av boken och läsarkommentarerna har varit genomgående positiva sedan boken utkom 2015.e talade alla sitt tydliga språk: det här är en bok vi behöver läsa för att förstå inte bara våra historia utan även vår samtid och framtid. I rollen som utsatt och utnyttjad kvinna personifierar Margaretha genom sin berättelse många av de problem och utmaningar vi både hade under tiden hon själv växte upp men fortfarande har i vårt samhälle idag.

Med ett nytt format och en modernare utformning hoppas förlaget att väcka intresset även hos en yngre läsekrets, vilka säkert tilltalas av att priset också blir betydligt lägre än föregångaren.

Baksidestexten:

Hon växte upp som adopterad dotter till välbeställda föräldrar som helt saknade förmåga att lära henne annat än att ta hand om sina kläder, duka vackert och vika servietter.

När hon vid fjorton års ålder skickades iväg till sin pojkvän i Motala, uppmuntrades detta, men konsekvenserna blev ödesdigra. Ingen i hennes omgivning eller sociala myndigheter reagerade på hennes föräldrars ansökan om att hon som femtonåring skulle giftas bort. Inte heller Svenska Kyrkan försökte förhindra det.

Margaretha Nystrands liv är en historia full av svek. Många och upprepade. Hennes bok ger en inblick i hur det kunde gå till i det som kallades ”välfärdssverige” eller ”folkhemmet”.

Hur överlever den som upplever sig sviken av alla? Hur mycket sorg kan en människa bära? Hur stark är den kvinna som trots allt detta är full av tacksamhet, livsglädje och kraft?

Margarethas historia är smärtsam läsning, men den ger en osminkad inblick i hur vårt samhälle fungerade för inte så långe sedan. Och kanske fortfarande gör … ?

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!