12 tips för en bättre ekonomi 2019

Är verkligen extraförsäkringen till telefonen nödvändig? Har du bank- eller kreditkort som du inte använder regelbundet men ändå betalar årsavgift för? Man brukar ju säga att tid är pengar, och det är sant också åt andra hållet. Det finns ganska mycket du kan göra för att få en bättre ekonomisk start på nästa år, men det kan krävas lite efterforskningar. Något som är utmärkt att sysselsätta sig med under jul- och nyårsledigheten.

Under julhelgen kanske det äntligen finns lite tid för att gå igenom din privatekonomi, något som kan vara tufft under den hektiska vardagen. Lägg in en påminnelse i mobilen redan nu och avsätt lite tid för att gå igenom dina och familjens utgifter, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar;

– Att gå igenom gamla avtal, kolla om extraförsäkringen till teknikprylen som snart ligger under julgranen verkligen behövs eller om avbeställningsskyddet till sportlovsresan verkligen är nödvändigt, kan spara dig många hundralappar. Och hur är det egentligen med alla abonnemang på streamingtjänster och tidningsprenumerationer?

När du har gjort din genomgång kan du passa på att kolla upp tjänster som hjälper dig att hålla koll på privatekonomin under 2019. Tink, Mina Tjänster och Zlantar är några av dessa. Många bankers appar innehåller också möjligheter att få en överblick över vardagsekonomin.

– Du behöver inte längre sitta med kassabok och kvitton för att få koll på inkomster och utgifter. Utnyttja de nya digitala verktygen för att hålla lite regelbunden koll och få överblick över intäkter och utgifter, det är enklare än många tror, säger Emma Persson.

Här finns några bra tips inför det privatekonomiska året 2019:
1.Köp inte till en extra produktförsäkring när du exempelvis köper en kamera. Kontrollera först vad som ingår i din hemförsäkring. Att teckna ett allrisktillägg eller drulleförsäkring hos ditt försäkringsbolag istället är oftast billigare.
2.Köper du en ny cykel under året, köp inte en cykelförsäkring i butiken. Cykeln täcks till en viss gräns också av hemförsäkringen. Har du en väldigt dyr cykel bör du kolla med ditt försäkringsbolag om värdet täcks eller om du kan utöka skyddet. Det är oftast billigare än en separat försäkring.
3.Ett extra Id-skydd ingår allt oftare i din hemförsäkring, så kontrollera det innan du köper till en extra försäkring hos en annan aktör.
4.När du köper resor är det vanligt att resebolaget vill att du tecknar en reseförsäkring eller avbeställningsskydd genom dem. Men reseförsäkring ingår i hemförsäkringen, åtminstone i upp till 45 – 60 dagar, och ska du resa längre kan den oftast förlängas. Ska du studera, jobba eller ägna dig åt riskfyllda aktiviteter utomlands kan du behöva en extra försäkring. Om du har betalat resan med kort ingår oftast ett avbeställningsskydd. Du kan också teckna extra resetillägg till hemförsäkringen, så ingår avbeställningsskydd för alla resor.
5.Var noga med att säga upp avtal som du tecknar en gratis prova-på-period på, t ex streamingtjänster eller tidningsprenumerationer. Kontrollera redan idag vilka tjänster och prenumerationer du har och om du verkligen använder alla.
6.Kontrollera om du har och verkligen behöver ett efterlevandeskydd i din tjänstepension. Ibland har familjeförhållandena ändrats eller så finns det andra skydd, t ex en livförsäkring. Ett efterlevandeskydd minskar pensionen.
7.En del företag erbjuder tjänster där du mot en månatlig avgift får hjälp att placera premiepensionen. Det är lätt att byta själv på Pensionsmyndighetens inloggade sidor och det finns ett statligt alternativ för den som inte vill vara aktiv, AP7 Såfa.
8.Om du har mycket pengar på bankkonton med låg eller obefintlig ränta bör du tänka om. Pengarna minskar i värde i takt med inflationen. Bestäm dig för vilken sparhorisont du har på pengarna och placera det som du sparar på lång sikt i exempelvis fonder.
9.Kontrollera räntan på ditt bolån. Ligger den över snitträntan så kan du förmodligen förhandla ner räntan. Jämför gärna vad du kan få hos flera banker.
10.Har du tagit ett sms-lån, köpt något på avbetalning eller har kreditkortsskulder? Hör efter med banken om du kan få ett privatlån och betala av skulderna. Ofta kan du få bättre ränta om du samlar alla krediter hos en aktör och du får också lite bättre kontroll på avbetalningarna.
11.Se till att du verkligen använder alla kredit- och bankkort du har i plånboken eller byrålådan. Det är lätt att teckna ett nytt kort för att exempelvis få bonus i en viss butik och att det sedan inte blir av att du handlar där. Se till att du inte betalar årsavgift för fler kort än de du använder.
12.Testa några av de digitala budgeteringsverktyg som finns idag och följ regelbundet dina utgifter. Att ha koll på sin privatekonomi är första steget till att förbättra den.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!