10 saker du inte visste om fotbolls-VM

1. Flest mål i en match av en och samma spelare

Det är hela fem stycken. Dessa gjordes av Oleg Salenko mot Kamerun i VM 1994. Noterbart är att han enbart gjorde 6 mål under sin i Rysslands landslag. Förutom de fem han gjorde mot Kamerun så var hans sjätte mål mot Sverige.

2. Publiksnitt

Sist fotbolls-VM gick av stapeln år 2014 så var publiksnittet nära på 53 000. Väldigt fina siffror, men långt ifrån rekord. Under VM i USA år 1994 så var snittet imponerande 68 000.

3. Vapen i publiken

När första VM-finalen spelades i Uruguay 1930 så sökte polisen igenom publiken. Vad hittades? Drygt 1600 pistoler, bland annat.

4. Äldsta målskytten genom tiderna

Det sägs ju ofta att en anfallare i fotboll når sin peak strax innan man fyllt 30. Men den legendariska Kameruanska anfallaren Roger Milla såg till att göra mål långt efter han fyllt 30. Under VM i USA så gjorde han mål för Kamerun. Hur gammal han var då? 42.

5. Flest vinster genom tiderna

Genom åren har det hunnit spelas 20 stycken världsmästerskap i fotboll. Hela fem av dessa mästerskap har vunnits av Brasilien, tätt skuggade av både Tyskland och Italien på fyra vinster var.

6. Fick inte spela barfota

Ett inte helt bekräftat rykte säger att Indiska landslaget valde att avstå att spela VM år 1950 eftersom de inte tilläts att spela barfota.

7. Tittarsiffror

Under förra världsmästerskapet så var det hela 3.2 miljarder människor som följde matcherna på TV. Det är inte långt från jordens halva befolkning.

8. Osannolik vinst

Året var 1950 och dåtidens giganter England skulle möta amatörerna från USA. Matchen slutade oväntat 1-0 till USA. Vinsten var så oväntad att bland annat The New York Times inte ens skrev om matchen eftersom de trodde att infon de tog emot var fake. Det sägs också att en stor engelsk tidning trodde att något blivit fel med siffrorna, och valde helt sonika att trycka resultatet vinst med 10-1 till England, eftersom det kändes mer rimligt.

9. Röda kort

Det snabbaste röda kortet i VM:s historia är José Batista från Uruguay som fick syna det röda efter bara 56 sekunder mot Skottland 1986. Flest röda kort i en och samma match kom när Portugal mötte Holland 2006. Då delades hela 4 röda kort ut (mellan minut 60 och 90).

10. Publiksiffror

Lägsta publiksiffran någonsin i en VM-match var mellan Rumänien och Peru 1930. Dit tog sig bara 300 personer. Den match som setts av flest är matchen mellan Brasilien och Uruguay 1950. Dit tog sig hela 199,854 personer.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!