10 år har gått – Nya Torget i Koppom

När Edaportalen lanserades 11 augusti 2003 så var det "nya" torget i Koppom  en het potatis.

koppom-torget-2

Kommunfullmäktige i Eda beslutade i slutet av 90-talet att avsätta 600 tkr för upprustning av Koppoms torg och arbetet skulle utföras i samråd med Framtidsgruppen i Koppom.

Hösten 2000 började Henrik Hansson och Leila Ekman på Eda kommun att ta fram ett förslag. Framtidsgruppen ville att torget skulle vara just ett torg och inte bara en parkering, och de bidrog med olika idéer. Eftersom pengarna inte räckte till allt söktes samarbete med andra instanser. Vägverket bidrog till trafiksäkerhetsåtgärderna på länsvägen och Värmlandstrafik lämnade bidrag till ny väntsal och nya hållplatser.

koppom-torget
 
Kommunen sökte också pengar från Statens Konstråd som har i uppgift att sprida samtidskonst i landet, och de tyckte att det var roligt att en liten kommun i glesbygden sökte, vanligen är det institutioner i storstäderna som söker pengar. En konstnär valdes ut i samråd med Framtidsgruppen, Eva Hild boende utanför Borås som fick i uppdrag att göra ett konstverk av den tänkta muren.

 I sina första skisser av murar i exempelvis tegel och sten, hittade Eva Hild inte rätt uttryck för platsen, det blev snarare avgränsande och skyddande. Skissandet fortsatte för att leta efter en avgränsning med en lätthet i uttrycket. Någon slags positiv känsla, ett lyft för platsen.

”Jag tittade på buskar, häckar, alléer och skissade utifrån detta på former som tål att upprepas. Ur detta utkristalliserades en spiralform i grönt som jag har valt att kalla gran. Denna form gav gestalt åt mina associationer till Värmland och Koppom. Orten är rotad i sin historia; skogen, bruket och gränsbygden.”

Ombyggnaden av vägen och torget skedde under sommaren 2002. Konstverket, den låga muren med formerna på har monterats upp under juni 2003. Men det är fortfarande inte riktigt klart och under de kommande veckorna ska slutjusteringar ske.

 Konstnären Eva Hilds förhoppning är att Koppoms torg skall få ett blickfång, en tydlig gestaltning vid infarten. Varje gran skall kännas som en liten skulptur, att se och luta sig mot. Granens upprepning och dess spiral ger en upplevelse av händelse och rörelse när man kör förbi.

 Sammanlagt har upprustningen av torget kostat 2,3 miljoner kronor, men då har ombyggnaden av vägen dragit ungefär halva summan. När konstverket nu kommit på plats har det fått blandade reaktioner. "Bra att det görs något i Koppom", "Jättespännande", "Är det inte lite väl många granar?", "Nu törs jag inte säga att jag bor i Koppom längre".

Under hösten kom en officiell invigning av torget att ske.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!