1 000 dödade och svårt skadade på moped på elva år

Under de senaste elva åren har 1 000 personer dödats eller skadats allvarligt i mopedolyckor. Hälften av dem är barn och ungdomar. Flest olyckor sker i Västra Götaland, och minst på Gotland.

Våren är här med besked och de rensopade gatorna och gångvägarna frestar ungdomarna med moppeäventyr.

Men trots att mopedolyckor med dödade och allvarligt skadade personer minskat stort sedan moppekörkortet infördes 2009, så är mopeder fortfarande det trafikslag som skadar flest ungdomar i trafiken.

Mellan 2007 och 2017 omkom 88 personer och 893 skadades allvarligt i mopedolyckor. I 41 procent (410) av fallen var föraren mellan 15 och 17 år. Det visar statistik från Strada som försäkringsbolaget If analyserat. Fem procent (54) var under 15 år.

– En moped går fort och många unga klarar inte av att göra rätt bedömningar i trafiken i den höga farten. Många har helt enkelt för liten erfarenhet och mognad för att framföra fordonet säkert. Lägg därtill att föraren sitter helt oskyddad, så en ”liten” olycka kan orsaka stora skador, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsexpert på If.

Flest mopedolyckor med dödligt och allvarligt skadade sker i Västra Götaland där 26 procent av olyckorna inträffat. Mest förskonat är Gotland, där bara en allvarlig/dödlig mopedolycka rapporterats in till Strada sedan 2007.

– Många trimmar sina mopeder, med eller utan sina föräldrars tillåtelse. I praktiken kör många barn och ungdomar omkring på motorcykel – utan körkort eller skyddskläder. säger Irene Isaksson-Hellman.

Enligt en tidigare undersökning som If gjort är många föräldrar medvetna om att deras barn trimmar sina mopeder, och tycks ovetande om vilka konsekvenser det kan få. Förutom den uppenbara risken för dödliga och allvarliga olyckor så kan tillåtande av olovlig körning ge dagsböter, varning i körkortet och i vissa fall även leda till att Transportstyrelsen begär att förälderns körkort återkallas.

Ungdomen som kör trimmad moped riskerar att dömas till dagsböter. Körkortet för mopeden blir indraget i sex månader och om man har börjat övningsköra för bil dras även det tillståndet in i sex månader.

En annan konsekvens är att försäkringsbolagen kan sätta ned ersättningen om man tillåtit sitt barn att köra olovligen, exempelvis trimmad moppe eller utan körkort, och något händer..

– Som förälder är det inte bara viktigt att se till att ens bar kör med hjälm och naturligtvis nyktert. Man bör även själv handgripligen kontrollera att mopeden inte är trimmad med jämna mellanrum, särskilt om det finns anledning att misstänka det.

Nästan hälften, 47 procent, (468 av 992) av alla allvarliga mopedolyckor är singelolyckor. Män är betydligt oftare inblandade i mopedolyckor än kvinnor. I endast 16 procent (157) av de allvarliga olyckorna skadades eller omkom en kvinna under de senaste elva åren.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!