​Apparna som förenklar ditt ekonomiska liv

Januari är årets fattigaste månad. Efter jul, mellandagsrea och nyår är plånböckerna tommare än vanligt.

Dreams

En app som med hjälp av sparpsykologi hjälper dig att nå dina sparmål och att bli mer ekonomiskt medveten. Den går ut på att få dig att förstå hur mycket du kan spara genom att ta med matlåda, termoskaffe och hemgjord mellis. De visar summorna på ett tydligt och upplysande sätt och gör det lätt att spara till exempel ”En köpekaffe” när man valt att ta en kaffe hemma istället. Deras filosofi går ut på att de småsummorna som du annars inte märker av att de försvinner till onödiga inköp kan du spara istället. Du märker knappt att pengarna försvinner, men efter ett tag kan man se hur sparkontot växt i Dreamsappen. Genom deras samarbete med Ålandsbanken sparas alla dina pengar på ett konto där. Riktigt bra för den sparhatande, som tror att hen inte har råd att spara ens lite pengar.

Mina Tjänster

En app som med hjälp av BankID sammanställer en lista över vilka företag som automatiskt drar pengar från ditt konto och visar hur mycket dina autogiron kostar dig varje månad. Appen visar även när det finns pengar att spara genom att byta till exempelvis en mobilleverantör som kan ge dig samma kvalitet för mindre pengar. Vill man säga upp ett abonnemang kan Mina Tjänster göra det åt dig. Appen sparar tid åt sina användare, då man inte längre behöver sitta på egen hand och jämföra olika abonnemang eller ringa runt och säga upp medlemskap.

ShopGun

En app som samlar reklamblad på ett ställe och låter användaren hitta de bästa erbjudandena genom att antingen frisöka eller bläddra igenom reklambladen. Hittar man något man vill köpa kan man spara erbjudandet eller lägga till det i en önske- eller inköpslista. Genom att man kan skriva inköpslistor direkt i appen kan den direkt hitta de bästa erbjudandena åt dig; så du har allt på ett ställe. Har man tiden och orken att eventuellt behöver åka runt till några olika butiker, finns mycket pengar att spara.

Tink

En app som går igenom användarens inkomster och utgifter, kategoriserar dem och sammanställer allt i diagram. I slutet av varje månad får användaren en rapport där man kan se exakt hur mycket man lagt på t.ex. mat, kläder, restaurang- och kafébesök och boende.

Spara Kvittot

En app som helt enkelt digitaliserar och sparar användarens kvitton och garantipapper. Appen påminner även om när olika garanti- eller returneringstider håller på att gå ut. Ingen mer irritation över att man missade sista dagen för retur eller byte av vara!

Veckopengen

En digital sparbössa för ditt barn, dit föräldern kan föra över vecko- eller månadspeng, pengar som betalning för till exempel hushållssysslor och även lägga på en ränta som uppmuntrar barnet att låta pengarna ligga kvar istället för att använda dem. Den här appen lär barn att spara och att se pengar växa.

Swish

En för många självklar app att ha i telefonen, men som faktiskt inte alla ännu förstått storheten i. Genom BankID startar man ett Swishkonto, som är kopplat till användarens vanliga lönekonto. Genom appen kan man på några sekunder föra över pengar till sina vänner, sin partner eller till någon som säljer saker på loppis. Eftersom man inte kan swisha väldigt stora summor är det där man förr använde kontanter som Swish tar vid. Nu börjar faktiskt allt fler små butiker och caféer använda sig av Swish, då man kan ha företagskonto.

SettleUp

En app där man skriver in vem som betalade t.ex. maten, bensinen eller kaffet. Fungerar utmärkt om man åker på en kompisresa, för att undvika konflikter om vem som betalade vad och när och hur mycket man är skyldig varandra.

GoodBudget

En amerikansk app som utgår från det i USA relativt populära ”envelope budgeting”; på svenska ungefär ”kuvertbudget”. Det innebär att användaren, direkt efter löneutbetalningen, lägger över pengar i olika digitala kuvert; ett för varje utgiftsgrupp. Det betyder att pengar till bilen, maten, huset osv. sparas undan direkt och sparar användaren otrevliga överraskningar. Appen kan delas med flera personer, vilket gör att t.ex. ett par kan ha lika bra koll på familjens utgifter.

Beam

En app som i princip är en plånbok för din mobil. Användaren kopplar ett betalkort eller ett konto till appen och kan sedan betala i olika butiker, caféer och restauranger med mobilen. Varje gång en betalning genomförs, får användaren belöningar som kan låsas upp i appen. Vill man inte betala direkt med kort eller konto, kan man få alla köp på en månadsfaktura.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!